Tudástár


A Clean Eating alapjai ─ A tiszta étkezés
Mi is az a tiszta étkezés? Milyen civilizációs problémák övezik az étkezést? Milyen a viszonyunk a táplálkozással? M.I.T. eszünk? Hogyan derítsem ki, hogy mi a jó nekem? Miben segít a clean eating?
Napi hány étkezés az ideális?
Napi hányszor érdemes ennünk? Mi az ideális szervezetünk számára? Miért jó, ha hosszabb ideig alacsony az inzulinszintünk?
Milyen a jó reggeli?
Milyen reggeli jó egy egészséges szervezet számára? Mire érdemes odafigyelni? Melyek a leggyakoribb hibák a reggelik kapcsán?
Sózni vagy nem sózni?
Sózni vagy nem sózni? Az itt a kérdés. A nátrium egy létfontosságú ásványi elem. Nátrium nélkül nincs élet. Hogyan tudjuk pótolni? Mire van szüksége a szervezetünknek?
A víz és a fáradtság
A kiszáradás első tünete a csökkent teljesítőképesség és a fáradás. Fáradtan minden sokkal nehezebb, még a testsúlycsökkentés is...
A jó bélrendszer
Az emberi bélrendszer lenyűgöző működése. A bélrendszerben hemzsegő élő baktériumok segítenek a fizikai és mentális egészség megteremtésében. Hogyan?
Miért sóvárgunk az édesség után?
Ha napközben Te is többször tapasztalod, hogy kívánsz valami édeset, tudd, hogy ezzel nem vagy egyedül. Ugyanakkor egy kis odafigyeléssel véget lehet vetni a sóvárgásnak. Hogyan? Cikkünkből mindent megtudsz a kívánósságról és annak leküzdéséről.
A nagy rostmustra
Mik is azok a rostok? Minden rosttípusnak megvan a maga egyedi szerkezete és hatása az emésztőrendszerre és az egészségre. Pontosan milyen szerepük van? Lássuk!
Agyépítők
Hogyan gyógyítja és védi agyunkat az egészséges bélflóra – egy életen át? Hogyan hat a mikrobiom az agyra? Milyen súlyos betegségek kapcsolódnak a mikrobiom zavarához?
Az E-számok fogságában
Szinte már minden kész és félkész termékben, feldolgozott vagy csomagolt élelmiszerben megtalálhatók az E-számok. Miért van ezekre szükség? Szükség van egyáltalán? Hogyan lett életünk része a szinte megszámlálhatatlan mennyiségű adalékanyag?
Egészséges félelem?
Azért változtatunk az életmódunkon, mert egészségesebbek szeretnénk lenni, vagy mert valamilyen félelmünket, szorongásunkat akarjuk így feloldani? Mi a bennünk lakozó félelem táplálója?
A rák kódja
Mi is az a rák? Genetikailag öröklődhet? Mivel áll szoros kapcsolatban? Hogyan lehet megfékezni a terjedését?
Szezonális étkezés: buktatók és tippek
Mi a szezonális étkezés, és miért fontos eszerint táplálkozni? Mi az, amire szezonálisan a legnagyobb szüksége van a szervezetünknek?
Mi az a mikrobiom?
Hogyan hat táplálkozásunk az idegrendszerünkre? Milyen a kapcsolat van a bélflóra és az immunrendszer között?
A zsír titkos élete
Minden, amit a sikeres fogyáshoz tudni kell – A zsír összetétele és testi szervként való működéséről.
Bélügyek
Testünk legkevésbé becsült szervének belső története... Avagy mi történik az emberi szervezet emésztőrendszerében? Lebilincselő igazságok a lenyeléstől az emésztésig!
Evés ész nélkül
Miért eszünk többet, mint hisszük? Hogyan kezdjünk el fogyni anélkül, hogy nagy erőfeszítéseket tennénk?
Miért hasznosak az étkezési szünetek?
Tudtad, hogy van egy nagyon egyszerű módja annak, hogy a szervezetedben lévő negatív vagy gyulladásos folyamatokat enyhítsd, csökkentsd, vagy éppen visszafordítsd?
Az inzulinrezisztencia rejtett jelei
Interjú Bartha Ákossal. Az inzulinrezisztencia kapcsán készült interjú célja, hogy megismerjük, milyen reakcióba lép szervezetünk, amikor megvonjuk tőle az édes ízt.
Milyen a jó kenyér?
Milyen a jó kenyér? Tudod, hogy milyen kenyeret eszel? Tudod, hogy mit kellene tartalmaznia egy kenyérnek valójában?
Az elhízás titka
Az elhízás titka az elhízás történetével, okaival és kezelésével, valamint napjaink növekvő elhízási arányával foglalkozik.
Ne féljünk a zsírtól!
Ha meglátjuk, vagy meghalljuk ezt a szót, hogy zsír, akkor általában az ellenkező irányba kezdünk el futni. Pedig egyáltalán nem kellene!
Mivel édesítsünk?
Édes ízélmény, egészségesen. Cukrokat nem alkalmazunk receptjeinknél, cukorhelyettesítőket, édesítőszereket viszont igen. Milyen lehetőségeink vannak?
FODMAP és bélflóra - amit tudnod kell
Mit kell tudni a FODMAP és a bélflóra kapcsolatáról? Milyen hatása van a FODMAP táplálkozásnak a bélflórára: mit és hogyan befolyásol?